Ergonomiske gulve | Plejehjem

Ergonomiske gulve | Plejehjem

Ergonomiske gulve

For at belaste kroppen så lidt som muligt, når vi går, gælder det om at gøre accelerationen så lille som muligt, dvs. at kropsvægten bliver bremset blødt. 
Når man skal vælge et ergonomisk gulv, er der flere faktorer at tage hensyn til.  Et moderat blødt og fjedrende gulv mindsker ganske vist risikoen for belastningsskader og virker lyddæmpende, men på den anden side har det en høj deformation eller stødabsorbering, hvilket betydet, at senge på hjul og rullestole mm. ”synker ned” i gulvet og bliver svære at køre med. Risikoen for blivende indtryksmærker efter møbler og andre tunge genstande er også højere.

Med andre ord kan det være svært at finde et ergonomisk gulv, som samtidig har en god gangkomfort, lav rullemodstand og god modstand mod indtryksmærkertrykmærker. I dag findes der ingen gældende testmetoder til måling af gangkomforten på et gulv. Der findes dog nogle anbefalinger fra myndighederne, som siger, at ”gulvet skal have en for aktiviteten passende nedsynkning” (AFS 2009:2, § 40). Planlæggere og ordregivere må altså lade sig vejlede af deres sunde fornuft. 

Mangler standardiserede testmetoder til måling af rullemodstand

Der mangler standardiserede testmetoder til måling af rullemodstand. For at kunne teste denne har Tarkett dog selv udviklet en metode, som består i at anbringe en hospitalsseng på det gulv, der skal testes. Sengen skal først stå stille i 5 minutter, hvorefter den bliver rullet over belægningen, og det bliver målt hvor megen kraft, der skal til, både for at ”komme i gang” (statisk friktion) og for at trække sengen ved et konstant hastighed (dynamisk friktion).

Generelt er værdierne for kompakte overflader og betongulve 120–170 N for statisk friktion og 50–70 N for dynamisk friktion. De tilsvarende værdier for akustikgulve med skumbagside er hhv. 200-250 N (statisk friktion) og 100-120 N (dynamisk friktion).


Hvis du har brug for ekspertråd, er du velkommen til at kontakte os.

 

Relaterede artikler

Ældre person som får hjælp på et plejehjem
Gulve til plejehjem

At forlade sikkerheden i ens hjem er svært for de fleste mennesker, og derfor er miljøet på et plejehjem afgørende når vi bliver ældre.