Ny innovation muliggør genanvendelse af gamle vinylgulve

Ny innovation muliggør genanvendelse af gamle vinylgulve

Genanvendelse af gamle vinylgulve

Gamle vinylgulve har et stort potentiale som en råvareressource. I 2019 indsamlede Tarkett ca. 466 tons gamle vinylgulve og installationsspild i Norden. Ca. 75 % af materialet blev genanvendt til at producere ca. 100.000 m2 nye vinylgulve. For hvert ton materiale, der genanvendes, sparer vi miljøet for to tons CO2.

Vinylgulve er slidstærke, og materialet er velegnet til genanvendelse. Indtil nu har vi ikke været i stand til at genanvende gamle vinylgulve på grund af vanskeligheder med at adskille lim og spartelmasse fra selve vinylen.

Et vigtigt skridt imod et cirkulært samfund

Nu kan Tarkett for første gang præsentere en løsning i den rigtige retning:

- Vi er utroligt stolte over at kunne fortælle, at vi har løst en stor udfordring inden for genanvendelse af gamle vinylgulve med denne nye revolutionerende teknik, siger Dag Duberg, nordisk bæredygtighedschef hos Tarkett. Dette er et vigtigt skridt hen imod et cirkulært og fossilfrit samfund.

Den nye teknik betyder, at gamle vinylgulve, der er taget op, kan rengøres for lim og spartelrester og genanvendes til råmateriale af samme kvalitet som vinyl, der er produceret direkte af helt nye råvarer.

Indtil nu er gamle vinylgulve sendt til forbrænding

Gulvbranchen i Sverige har haft indsamlingssystemer til genanvendelse af vinylgulve i mere end 20 år. Tarkett er alene i Danmark om at have et system, der kan dokumentere mængden af installationsspild, der indsamles på hvert projekt og sendes til genanvendelse.

På Tarketts produktionsanlæg genanvendes årligt ca. 466 tons gamle vinylgulve og installationsspild efter gulvinstallationer. Potentialet er meget større nu, hvor gamle vinylgulve, der tages op, kan genanvendes, og for hvert ton vinylgulve, der genanvendes, spares 2 tons CO2.

Indtil nu er gamle vinylgulve blevet sendt til forbrænding. Årsagen ter først og fremmest, at det ikke har været teknisk muligt at genanvende gamle vinylgulve på grund af rester af spartelmasse og lim, der er fastgjort bagpå materialet. En anden grund er også udfordringer med logistiksystemer og infrastruktur, som der løbende arbejdes på. Der er ligeledes stadig udfordringer med gamle vinylgulve produceret inden 2011, da disse kan indeholde elementer, som vi ikke ønsker at bringe tilbage i kredsløbet.

Gør krav på genanvendelse

- Politiske beslutningstagere har en vigtig rolle i at drive denne udvikling i fremtiden. En stærkere efterspørgsel efter genanvendt materiale i branchen kunne skabe større og stærkere motivation for forskning og investering i nye processer. Derfor mener vi, at forbrænding af vinylgulve bør forbydes, og at der skal stilles større krav til genanvendt materiale ved offentlige indkøb i fremtiden. Uden efterspørgsel fra markedet vil det tage lang tid, før vi når et cirkulært samfund fortæller Dag Duberg.