Sustainable buildings and green building certifications

Certificering af bæredygtigt byggeri – lad os hjælpe dig!

Byggebranchen har det største energiforbrug i verden. Den står for over en tredjedel af alt energiforbrug og er samtidig en lige så stor kilde til udledning af CO2. I en tid med klimaforandringer, er det nødvendigt at overgå til bæredygtigt byggeri for at nå frem til nuludledning i 2050. Det betyder, at der er behov for fokus på materialer og ”grøn” certificering af byggerier.

Hvad er en certificering for bæredygtigt byggeri?

En bæredygtighedscertificering er en standard eller et system, som klassificerer bygninger, der er designet, konstrueret og drevet på en miljømæssig bæredygtig måde. Certificeringsordningerne for et byggeri er baseret på forskellige kriterier inklusive faktorer som energieffektivitet, vandforbrug, indeklimaets kvalitet, materialevalg og placeringen i forhold til det omgivende miljø.

Sustainable residential buildings

De vigtigste certificeringer for bæredygtigt byggeri i Danmark

DGNB

Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen er et tysk certificeringssystem, som har opnået international anerkendelse siden 2007.

BREEAM

Building Research Establishment Environmental Assessment Method blev grundlagt i UK, men anvendes i dag næsten globalt.

LEED

Leadership in Energy and Environmental Design er den mest anerkendte og anvendte bæredygtighedscertificering.

Vejen til certificering for bæredygtigt byggeri

At opnå en bæredygtighedscertificering af et byggeri kræver en bevidst og systematisk tilgang til opgaven samt god projektledelse. Planen nedenfor kan være forskellig fra én certificering til en anden, men den giver et overblik over de trin, man må igennem:

 1. Søg vejledning hos en anerkendt auditor/bæredygtighedskonsulent.
 2. Vælg den rigtige bæredygtighedscertificering for dit byggeprojekt.
 3. Bæredygtighedskonsulenten starter certificeringsprocessen op.
 4. Saml et projektteam af eksperter for at sikre, at alle er klar over projektets mål og delmål.
 5. Udvikl en køreplan, som viser de faser, der skal gennemgås for at opfylde kravene i den valgte bygningscertificering.
 6. Få dit projekt kontrolleret af en auditor/bæredygtighedskonsulent efter hver fase. 
 7. For de fleste certificeringer gælder det at der udstedes et certifikat efter at designfasen er afsluttet.
 8. Sørg for at implementere bæredygtige byggemetoder i konstruktionsfasen.  
 9. Efter endt konstruktionsfase udstedes det endelige certifikat. 
 10. Når bygningen er leveret, er det muligt at arbejde på at få andre typer certificeringer, der dækker bygningens drift. 

Det kan tage forskellig tid at opnå et certifikat for bæredygtigt byggeri. Certifikater, der knytter sig til designfasen udstedes normalt nogle måneder efter designfasen er slut. Certifikater for konstruktionsfasen kan opnås nogle måneder efter at bygningen er overleveret. 

Sustainable commercial buildings

Hvordan kan Tarkett bidrage?

Gulve spiller en betydelig rolle for at opnå et bæredygtighedscertifikat for en bygning, fordi de udgør en stor del af en bygnings interiør. Tarkett kan bidrage til certificering gennem:

 • Reduktion af spild med vores ReStart® program, gennem hvilket vi indsamler tæpper, vinyl og linoleum*. Dette betyder mindre spild til lossepladser og forbrænding og lavere CO2-udledning. 
 • Brug af råvarer skabt med genanvendte materialer, fornybare ressourcer eller biobaserede ressourcer. 
 • Bedre indendørsklima med produkter, der har ultra-lave udledninger af VOC’er og formaldehyd, og som bidrager med akustisk og visuel komfort. 

 

At vælge Tarketts cirkulære gulve og følge de bedst mulige retningslinjer indenfor byggeri kan bidrage til en bygnings overordnede bæredygtighed og til at opnå bæredygtighedscertifikater.

*Homogene vinyler (efter 2011), iD Square (efter 2018), LVT Click kollektioner, Heterogene vinyler, loose-lay og vinyl på rulle (limfri installationer under 50m2) 

Person working in an open space office fitted with carpet tiles
open plan office fitted with carpet tiles

Tarkett Green Buildings Cards

Vores Green Building Cards samler information om mulighed for genanvendelse af materialer, VOC- og formaldehydudledninger og det totale CO2-aftryk for hovedparten af vores produkter samt deres potentielle bidrag til at opnå et bæredygtighedscertifikat. 

Data er tilgængeligt og relevant for følgende certificeringssystemer: DGNB, BREEAM, LEED m.fl.

.

Se mere om Tarketts Green Building Cards og udnyt det fulde potentiale. I vores vejledning bliver du guidet igennem, hvordan vores gulve kan bidrage til bæredygtighedscertificering af dit byggeprojekt.

Relaterede artikler

Circular Collection

Circular Collection omfatter alle de produkter, som vi i dag kan indsamle via vores ReStart-program, og hvor det indsamlede materiale genanvendes som råvarer i nye gulve.

Beregn dit projekts klimaaftryk

Ønsker du at reducere dit projekts klimaaftryk? Brug vores beregner til at vurdere dit projekts CO2-aftryk og find ud af, hvordan du kan reducere det med genbrug.

Tarkett ReStart®

Tarketts ReStart-program er cirkulær økonomi i praksis. Vi indsamler installationsspild og gamle gulve i hele landet og transporterer det til vores anlæg, hvor det genanvendes som råvare i nye gulve.