Halden Bibliotek

Halden Bibliotek

2022 | Halden, Norge

Billedgalleri

Da Amstrat AS fik til opgave af Halden kommune at ombygge et gammelt indkøbscenter til et multifunktions- og kulturhus kaldet Skofabrikken, var hovedfokusset for indretningsarkitekterne hos Pil.id at skabe en bygning med nogle miljøer og tjenester, der ville være til glæde for indbyggerne i hverdagen. Det krævede en helhedsorienteret tilgang til både materialer, farver og funktionsløsninger. Resultatet kan blandt andet ses på byens nye bibliotek, som fremstår i en helt ny form og har oplevet en reel stigning i antallet af besøgende siden åbningen.

Et sted, hvor man føler sig hjemme

Det er en kompleks udfordring at designe et bibliotek i en bygning, der samtidig huser andre forskellige funktioner såsom kommunale kontorer, en biograf, en café og en ungdomsklub. For indretningsarkitekterne indebar projektet, at de skulle udforme de forskellige rum og afdelinger på en sådan måde, at brugerne ville opfatte dem som inkluderende og indbydende, samtidig med at de skulle kunne tåle brug og slitage. Indretningsarkitekterne Irèn Abrahamson og Tine Haaland-Paulsen fra Pil.id havde en klar plan fra starten:

«Vi ville skabe noget nyt for indbyggerne i Halden - noget de kunne glæde sig over at bruge i deres hverdag. Et sted, hvor de ville føle sig hjemme», forklarer indretningsarkitekt Tine Haaland-Paulsen.

Når man arbejder på et projekt, hvor bygningsmassen allerede findes, og layoutet og hovedfunktionerne er fastsat, er der nogle ekstra udfordringer med hensyn til opdeling og tilpasning af farver og materialer for at skabe en optimal brugeroplevelse – både for de ansatte og besøgende. Indretningsarkitekt Tine forklarer:

«Vi arbejdede med en eksisterende bygning og skulle derfor være kreative inden for nogle fastsatte rammer. Det havde betydning for vores måde at opdele bibliotekets afdelinger på og for vores brug af farver/materialer og specialtilpasninger af løst og fast inventar for at skabe et optimalt flow.»

En fantasifuld udformning, der ikke går på kompromis med design

Det færdige bibliotek fremstår med skræddersyede og gennemtænkte løsninger i form af unikke pladsbyggede møbler og små zoner, der skaber en varm atmosfære og trygge rammer for læring. Det genanvendelige vinylgulv iQ Surface blev valgt som basis for interiøret på bibliotekets to etager. Et designgulv med en slidstærk og vedligeholdelsesvenlig overflade. 
Kollektionen iQ Surface giver unikke designmuligheder med sit brede udvalg af farver og mønstre. Den tidsløse farveskala og det terrazzo-inspirerede mønster giver arkitekterne en bred basis for ethvert arkitekt- og interiørprojekt:

«Vi valgte at bruge vinylgulvet iQ Surface på gulvet i alle lokalerne, men også på meget af den faste indretning, dog med variation på etagerne for at skabe kontraster og tydelige afdelingszoner. Det var budgetvenligt og gav samtidig møblerne en karakteristisk personlighed», forklarer Haaland-Paulsen.

Biblioteket fremstår med en behagelig lyssætning i en varm palet og en åben og indbydende indretning. I lokalerne er der skabt flere forskellige zoner, der både giver mulighed for gruppearbejde og ro, samt sociale zoner, herunder en ophøjet scene, hvor biblioteket kan tilbyde højtlæsning og fagligt indhold. De har sågar fået deres egen forelæsningssal.
Til de allermindste er der skabt et hyggeligt hjørneområde med ekstra mange materialer og elementer, som indbyder til leg, fællesskab og læring. 

Indretningsarkitekterne bag Halden Bibliotek tog udgangspunkt i konceptet om, at alle brugergrupper skulle kunne bevæge sig frit i et åbent rum, men at enkelte områder skulle tilpasses forskellige aldersgrupper gennem farver og møbler.

«Vi ønskede at lege med brugen af materialer og farver for at skabe nogle lyse, glade, hyggelige og indbydende rum med fokus på trivsel og brugervenlighed. Vi har taget udgangspunkt i en universal udformning uden at gå på kompromis med designet.»

Lokaler og materialer i generationer 

Siden nyåbningen har biblioteket kunnet melde om flere besøgende og en stor interesse for byens nye mødested, ikke mindst blandt skoleungdommen. Takket være de skræddersyede møbler i holdbare materialer og det slidstærke iQ-gulv vil Haldens nye bibliotek uden tvivl være et sted for kommende generationer også. Dette er helt i tråd med kommunens ønsker, forklarer Tine Haaland-Paulsen til slut:

«Bibliotekets rum og områder bliver brugt flittigt hele dagen, og folk trives i et bibliotek med glade farver. Halden kommune gav os den tillidsopgave at lave et bibliotek inden for de givne rammer, der ville skabe glæde og blive brugt i lang tid fremover, og som var indrettet for alle generationer, så enhver kunne finde sin plads ud fra interesser og behov.»


 

Anbefalet kollektion

Om

Et bibliotek med en legende tilgang til brug af materialer og med fokus på komfort og bekvemmelighed.

Designer/Arkitekt

PIL Interiørarkitektur & Design

Entreprenør

Amstrat AS

Segment