Infektionsforebyggelse og gulve

Infektions- forebyggelse og gulve | IPC

Infektionsforebyggelse og hygiejne - derfor er det vigtigt at vælge det rigtige gulv

Covid-19-pandemien har synliggjort, hvor vigtigt det er med god håndhygiejne og gode rengøringsrutiner for at mindske smittespredningen af corona-virus. Den har også bidraget til et større fokus på infektionskontrol- og forebyggelse i sundhedssektoren og ældreplejen for at stoppe infektioner og modvirke antibiotikaresistens. I denne forbindelse er valget af gulv- og vægbeklædninger af afgørende betydning, når man skal skabe effektive rengøringsrutiner.

Tarkett har længe været engageret i udviklingen af innovative gulvprodukter, der sætter menneskers helbred i fokus. Vores gulvløsninger bidrager til at skabe et imødekommende og hygiejnisk miljø, som øger patientsikkerheden og sikrer et godt arbejdsmiljø for såvel de ansatte i sundhedsvæsenet som rengøringspersonalet.

Vores sælgere og tekniske eksperter hjælper dig med at vælge de rigtige gulvløsninger, der forebygger infektionsspredning til alle typer overflader i sundheds- og plejesektoren.

Derfor er infektionsforebyggelse så vigtig

Spredningen af infektioner og antimikrobiel resistens (AMR) er alvorlige trusler mod folkesundheden. Håndtering af dette indebærer en stor udfordring for sundhedssektoren verden over.

  • 1 ud af 10 patienter (ca. 4 millioner), der er indlagt på hospitaler, smittes hvert år i Europa af hospitalsinfektioner.
  • Hvert år dør 37.000 personer i Europa som følge af hospitalsinfektioner, hvoraf 70 % skyldes antibiotikaresistente, såkaldte multiresistente, bakterier.
  • Multiresistente bakterier udgør en stor sundhedsmæssig trussel globalt, og beregninger viser, at de vil være skyld i, at der i 2050 vil dø 10 millioner mennesker årligt – hvis udviklingen ikke bremses.

En effektiv infektionsforebyggelse forhindrer spredningen af hospitalsinfektioner og antimikrobiel resistens.
Overforbruget af desinfektionsmidler og antibiotika kan fremskynde udviklingen af antimikrobiel resistens og betragtes derfor som en risici for menneskers helbred. Produkter med biocider er ikke nødvendige ved rengøring, hvis de rigtige rengøringsrutiner er til stede.
Kilde: WHO (World Health Organization)

 

Infektionsforebyggelse – en nøglerolle på hospitaler

Ca. 80 % af hospitalsinfektionerne overføres via urene hænder, der rører ved forurende overflader. Hænder og de overflader, som hænderne rører ved, er de mest kritiske faktorer i forbindelse med infektionsspredning på hospitaler. Derfor er god håndhygiejne og rutiner for rengøring af hospitalslokaler vigtige og grundlæggende, hvis man skal forebygge infektionsspredning. 

Selvom man ikke har bevis på gulvenes indflydelse på hospitalsinfektioner, bør de, i egenskab af overflader, som man sjældent rører ved med hænderne (low-touch surfaces), vælges ud fra egenskaber som:

  • evnen til at kunne modstå snavs
  • rengøringsvenlighed
  • resistens over for kemikalier og desinfektionsmidler.

Hygiejniske hospitalslokaler

1.    Valg af det rigtige materiale er afgørende

Det grundlæggende krav for et hygiejnisk hospitalsmiljø er, at alle overflader, genstande og udstyr kan rengøres. Dermed er det også vigtigt at vælge det rigtige materiale til gulve og vægge. I lavrisikoområder som entréer, kontorer og serviceområder er det mindre vigtigt med infektionsforebyggelse, men i kliniske behandlingsområder bør gulv- og vægmaterialet vælges med omhu, så rengøringen bliver nem og effektiv. 

Krav til gulve og vægge i kliniske behandlingsområder:

  • Glatte og ikke-porøse overflader med et minimalt antal samlinger for at forhindre, at der samles snavs (hvilket kan medføre vækst af mikroorganismer).
  • Vandtæt montering med perfekte op- og nedfoldninger samt svejsede fuger for en større slidstyrke.
  • Bestandighed over for gentagen brug af desinfektionsmidler, såsom kvartære ammoniumforbindelser, alkohol og hydrogenperoxid. 
  • Materialer, der er nemme at reparere. Hvis gulv- eller vægfladen skulle blive beskadiget, skal det være muligt at reparere den på stedet, uden at man er nødt til at lægge et helt nyt gulv.

2. Anvend korrekte rengøringsrutiner

Ud over at anvende det rigtige materiale, er det også vigtigt at fastlægge og implementere korrekte rengøringsrutiner.

Rengøring er nøglen til en effektiv infektionsforebyggelse
Grundlaget for en god infektionsforebyggelse og kontrol er korrekte rengøringsrutiner for alle overflader. Det omfatter tørmopning for at fjerne skidt og støv og derefter rengøring med en ”fugtig metode” med vand og rengøringsmiddel. Gulve er lavfrekvente berøringsflader (low-touch surfaces), der sjældent kommer i kontakt med hænder fra patienter/brugere eller hospitalspersonale. Som regel er det ikke nødvendigt at desinficere gulvet – det er tilstrækkeligt at gøre det omhyggeligt rent.

Desinficering efter rengøring – og kun, hvor det er nødvendigt
På kliniske overflader, hvor der er høj risiko for infektionsspredning, eller hvor der forekommer infektionsudbrud, er der behov for desinfektion efter en effektiv rengøring. At desinficere, uden at rengøre først, tjener ikke noget formål, eftersom desinfektionsmidler hurtigt mister deres effekt, hvis der forekommer organiske substanser.

Når det handler om hospitalsgulve, er det vigtigste at holde dem rene og fri for støv og snavs. Desinficering skal kun bruges på højrisiko-overflader. Der er ingen grund til at bruge desinficering i andre zoner, hvor de endda ofte snavser gulvet til, siger Christine Huddlestone, Senior Health Manager, mikrobiologitekniker og ansvarlig for rengøring på Douai Hospital, Frankrig.

Tarkett er medlem af netværket Clean Hospitals for at skabe bedre hygiejne

For at fortsætte udviklingen af best practice i forhold til spørgsmål omkring hygiejne og rengøring på hospitaler, blev Tarkett en del af netværket Clean Hospitals i 2020. Dets formål er at forbedre hygiejnen i hospitalsmiljøer ved at udvikle innovative, effektive og bæredygtige rengøringsrutiner ud fra en evidensbaseret tilgang. 

Sådan vælger du det rigtige gulv

Hospitaler og plejemiljøer rummer en række forskellige rum og områder – fra højt trafikerede zoner som entréer og gange til administrative kontorarealer, patientrum, operationsstuer og vådrum. Hvert miljø stiller sine egne krav til gulvet. Tarkett tilbyder en komplet løsning med både gulve og vægge til alle typer rum inden for sundhedssektoren.

Til hospitalsmiljøer med høj risiko for infektionsspredning er vinylgulve på rulle den bedste løsning.

Oversigt over gulvmaterialers egnethed til hospitalsmiljøer.

iQ-gulve – det bedste valg i krævende hospitalsmiljøer

Vores iQ-gulve er den bedste løsning til krævende hospitalsmiljøer som fx operationsstuer og rum til intensiv behandling. Her er nogle af de største fordele: 

  • Nemme at rengøre og vedligeholde – gulvenes glatte overflade og muligheden for at lade dem fortsætte et stykke op ad væggen bidrager til en meget god hygiejne. 
  • Vandtætte og godkendte til vådrum – deres unikke fleksibilitet og mulighed for at lade dem fortsætte et stykke op ad væggen samt skabe perfekt svejsede fuger.
  • Slidstærke svejsefuger – en slidstyrke, der er tre gange bedre end standard.
  • Fremragende resistens over for kemikalier – kan modstå stærke desinfektionsmidler som kvartære ammoniumforbindelser, alkohol, natriumhypoklorit, hydrogenperoxid m.m. Tarketts overfladebehandling iQ PUR kan modstå disse desinfektionsmidler og giver markedets bedste pletmodstand mod kemikalier såsom jod, eosin og betadin.
  • Kombineret løsning til gulve og vægge – nemt at matche og sammensvejse gulve og vægge (fx Wallgard og ProtectWall) til et lukket, vandtæt system.

Hvordan er det med biocider?

Biocider er en bred gruppe af stoffer, som dræber levende organismer. De bruges som bekæmpelsesmidler og findes til en række forskellige anvendelsesområder, fx til bekæmpelse af rotter, ukrudt, skimmelsvampe – og infektionsbakterier. Brugen af biocider er et kontroversielt emne. Deres effektivitet er ikke bevist, og der er en risiko for, at den antimikrobielle resistens stiger, hvis biocider bruges, når det ikke er nødvendigt.

  • Virus fungerer på en anden måde end bakterier. På samme måde som antibiotika er antibakterielle produkter ineffektive ved bekæmpelse af virus. 
  • Overforbrug og misbrug af antibakterielle midler (antibiotika og biocider) kan medføre antimikrobiel resistens (AMR). 
  • Selvom der findes en række produkter til sundhedssektoren, som er imprægnerede med antimikrober (fx overfladematerialer, maling, gardiner), er der ingen beviser for, at de virkelig beskytter mod hospitalsrelaterede infektioner. 

TARKETTS SYN PÅ BIOCIDER

Tarkett har længe været anset brugen af biocider for en stor risiko for menneskers helbred og vores miljø og har derfor valgt at: 
•    holde op med at bruge biocider i vores produkter siden 2013
•    gøre aktivt opmærksom på, hvor vigtige korrekte rengøringsrutiner er
•    anbefale, at desinfektionsmidler kun bliver anvendt på de overflader og i de situationer, hvor det er nødvendigt
•    være fortaler for alternative rengøringsmetoder, der er mindre afhængige af kemikalier og desinfektionsmidler.

Få mere information