Sådan arbejder vi med hensyn til miljøet

Sådan arbejder vi med hensyn til miljøet

Tarketts arbejde med bæredygtighed i praksis

Respekt for visioner og mål, men måske spekulerer du på, hvordan vi hos Tarkett rent praktisk arbejder med bæredygtighed i vores dagligdag? Her har vi samlet nogle eksempler på det, vi foretager os i virkeligheden.

Mindsket miljøpåvirkning fra Tarketts fabrikker

Tarkett arbejder med at formindske miljøpåvirkningen fra alle vores fabrikker. På linoleumsfabrikken i Narni, Italien, har vi installeret et varmevekslersystem, som genanvender varme fra de store ovne, en biomassekedel, som producerer varmt vand til opvarmning af ovnene, solceller samt et sluttet vandsystem.

 

30% af energianvendelsen kommer fra egen produktion, og den købte el stammer 100% fra vedvarende energikilder. Udslippet af drivhusgasser er reduceret med 44% siden 2010.

Installationsspild bliver til nye gulve

I 1996 startede Tarkett i Ronneby et af verdens første anlæg til genanvendelse af vinylgulve. Systemet blev hurtigt en succes, og siden 1999 har hele den svenske gulvbranche samlet sit installationsspild via Tarkett i Ronneby under navnet ”GBR Golvåtervinning”. Derudover foregår indsamling og genanvendelse af installationsspild for resten af Tarkett Norden i Ronneby. Der samles hvert år ca. 400 ton spild ind i Norden, og det rækker til ca. 90.000 m2 nye Tarkettgulve.

Gamle fiskenet genanvendes til nye polyamidgarn

Godt 70% af vores DESSO-tekstilkollektioner er fremstillet af ECONYL-garn. Det er et garn, hvor 100% af råvaren stammer fra genanvendt materiale, f.eks. gamle fiskenet af nylon. Hovedparten stammer fra kontrolleret indlevering/udbytte af gamle net.

 

En vis del udgøres også af såkaldte spøgelsesnet, som driver omkring i havet og skader det maritime liv. Indsamlingen af gamle fiskenet sker gennem organisationen Healthy Seas, som DESSO har samarbejdet med siden 2014.

Genanvendt kalk som fyldstof i Ecobase-bagsider

Vores tekstilgulve fra DESSO har en bagside, som kaldes Ecobase. Den fremstilles gennem såkaldt upcycling, hvilket indebærer, at produktaffald genanvendes og forædles under fremstillingsprocessen. I Ecobase anvendes fyldstoffet kalk, som er et restprodukt fra det lokale vandværk.

Valnød og kul - naturlige farvepigmenter i linoleum

Tarketts linoleumsgulv består af naturlige ingredienser som linolie, korkmel, træmel, naturlig harpiks og jutestof. En nyhed i 2018-kollektionen er Originale Essenza (Essenza er vores produktserie uden overfladebelægningen xf²) – det første linoleumsgulv i verden, som er certificeret i henhold til Cradle to Cradle guldniveau.

 

Kollektionens beigebrune farver kommer fra naturlige farvepigmenter fra valnød og kul.

Ricinolie – genanvendelig blødgører i iQ Natural

I vores homogene vinylgulv iQ Natural er blødgøreren baseret på ricinolie – en genanvendelig råvare, som ikke konkurrerer med levnedsmiddelproduktionen.

Træspild bliver til brændsel

Træspåner fra fremstillingen af Tarketts trægulve bliver til brændsel, som både forsyner vores egne fabrikker og kommunale fjernvarmeanlæg i nærheden af fabrikken med varme.

Gulve med lave levetidsomkostninger sparer på miljøet

Omkostningerne ved at vedligeholde et gulv i det offentlige rum i en periode på 20 år overstiger omkostningerne til indkøb og installation. Men også klima- og miljøpåvirkningen fra vedligehold er væsentlig.

 

Tarkett har udviklet gulve med høj slidstyrke, god pletresistens og lang levetid samt med rengørings- og vedligeholdelsesegenskaber, som gør, at du kan vedligeholde gulvet effektivt og uden dyre og miljøpåvirkende rengøringskemikalier.