Sportsgulve til indendørsbrug

Sportsgulve til indendørsbrug

Tarketts definition på et godt sportsgulv

Et godt sportsgulv er et gulv, der reducerer risikoen for sportsskader blandt idrætsudøverne, samtidigt med at det har en høj slidstyrke og er billigt at vedligeholde i dets levetid, hvilket giver god økonomi i det lange løb. Den bedste måde at vælge sportsgulv på er at udarbejde en kravsliste med de vigtigste egenskaber og funktioner.

 

Sportsgulve kan opdeles i punktelastiske, fladeelastiske og kombielastiske sportsgulve

  • et punktelastiskt sportsgulv bør kun vælges til gymnastiksale til mindre børn
  • fladeelastiske sportsgulve bør vælges til gymnastiksale til større børn og unge samt til store sportshaller
  • kombisportsgulve bør vælges til større børn og unge samt til store sportshaller til både voksne og børn

 

EU-standard EN 14904 Gælder som national standard i samtlige nordiske lande. Alle sportsgulve, der lægges i multifunktionshaller (gymnastiksale på skoler og i sportshaller), skal overholde denne standard.

Standarden EN 14904 blev indført, for at sportsgulvene kan give idrætsudøvelsen så gode forudsætninger som muligt og samtidigt minimere risikoen for skader. De vigtigste egenskaber, hvad angår idrætsudøvelse og skadesrisiko, har relation til støddæmpning, deformation, friktion og boldreflektion

Punktelastiske sportsgulve

En punktelastisk konstruktion betyder, at gulvet kun giver efter under belastningspunktet. Det kan fx være bløde vinyl- eller gummigulve på beton. Et punktelastisk gulv er ideelt til små børn, men er for blødt til tungere personer.

Fladeelastiske sportsgulve

En fladeelastisk konstruktion betyder, at en større del af gulvet giver efter. Et fladelastisk gulv kan fx være af trægulv eller krydsfinér med vinylgulv eller linoleum på en elastisk underkonstruktion. Denne konstruktion er til voksne. Til personer under 50 kg giver dette gulv ikke tilstrækkeligt efter.

Kombielastisk gulv

Et kombielastisk gulv består af en punktelastisk overflade på en fladelastisk underkonstruktion.

Kombinationssportsgulve er beregnet til sportshaller, der anvendes til både små børn og voksne. De har en blød overflade til lette personer og en god elasticitet og støddæmpning til tungere personer.

Specialgulve

Færdig bane, der leveres i form af to ruller Omnisport med færdigoptrukne linjer og tape langs den ene kant. Kan nedfældes i et eksisterende gulv eller lægges løst ovenpå ved midlertidige arrangementer.

Midlertidige gulve

I visse situationer skal det eksisterende sportsgulv eller et isstadion anvendes til et midlertidigt arrangement. Tarkett har løsninger, som betyder, at et begrænset antal personer hurtigt kan lægge et midlertidigt gulv på stedet.

Tilbehørsringe og låg

Til Tarketts træsportsgulve:
Metalring med træforing i eg, bøg og ahorn.
To størrelser: Indvendig Ø 90 mm eller 170 mm

Til Lumaflex-konstruktionerne:
Låget fyldes med samme overflademateriale som gulvet på stedet.
To størrelser: Indvendig Ø 90 mm eller 180 mm