Ny EPD for Tarketts linoleum viser mindre CO2-udledning

Ny EPD for Tarketts linoleum viser mindre CO2-udledning

EPD viser markedets laveste CO2-udledning for Tarketts 2,5 mm linoleum

Der er udarbejdet en ny EPD (Environmental Product Declaration) for Tarketts linoleumgulve. EPD’en viser, at Tarketts 2,5 mm linoleum har den laveste CO2-udledning af  alle linoleumsgulve på markedet. Produktet opnår endda en negativ CO2-udledning under "Cradle to Gate", som omfatter de tre første faser i produktets livscyklus. 

Den nye EPD for Tarketts linoleumgulve er udarbejdet i henhold til EN 15804+A1 og er af typen "Cradle to Grave", hvilket vil sige at den omfatter værdier fra alle relevante faser i produktets livscycklus (A1-D). Den samlede udledning for Tarketts 2,5 mm linoleum er 2,75 kg CO2 ekv/m i Global Warming Potential (GWP), som er den laveste værdi på markedet for denne produktkategori*. 

Negativ CO2-udledning under "Cradle to Gate"

EPD'en viser også, at Tarketts 2,5 mm linoleum har en negativt CO2-udledning under "Cradle to Gate", som omfatter de tre første faser i produktets livscyklus (A1-A3): udvindning af råvarer, transport til fabrikken og selve gulvproduktionen. Med en værdi på -0,585 kg CO2 ekv/m2 i Global Warming Potential (GWP) har produktet også den laveste udledning på markedet under "Cradle to Gate"*.

EPD'en er udstedt af UL Environment i oktober 2020. Læs mere på www.ul.com. 

*Den angivne klimapåvirkning fra et produkt er påvirket af de afgrænsninger, antagelser og databaser, som ligger til grund for EPD'en.

Naturlige råmaterialer og klimavenlige investeringer

En af årsagerne til, at produktet har en negativ CO2-udledning er, at Tarketts linoleum består af 85 % naturlige råvarer, hvoraf ca. 2/3 er genanvendelige, såsom linolie, fyrharpiks, træ- og korkmel samt jute. Herudover består omkring 10 % af produktet af genanvendt linoleum.

Vi har desuden foretaget flere klimavenlige investeringer på vores  linoleumsfabrik i Narni, Italien, hvor gulvene bliver produceret:

  • Et varmevekslersystem, som genanvender varme fra de store ovne.
  • En biomassekedel, som producerer vand til opvarmning af ovnene.
  • Et lukket system til genanvendelse af vand.
  • Et system til opsamling af regnvand.
  • Anvendelse af solceller. 

Fabrikken producerer i dag 34 % af sin egen energi, og den indkøbte el stammer fra vedvarende energikilder. 

Vil du vide mere?

Ved spørgsmål til Tarketts EPD'er kontakt teknisk chef Jørgen Baden på jorgen.baden@tarkett.com eller +45 61 63 74 84. 

Du kunne også være interesseret i:

genanvendelse af linoleumsgulv
Tarkett ReStart® – nu genanvender vi også installationsspild fra linoleum

Vi bliver nu de første i Norden til at indsamle installationsspild fra linoleumsgulve for at genanvende det som råmateriale i produktionen af nye gulve.

EPD - Spørgsmål og svar
EPD - Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar om EPD'er