iQ Loop - Tarketts mest cirkulære vinylgulv

Hvor meget genanvendt råmateriale kan man bruge til at producere et nyt gulv og stadig opnå et attraktivt design?

Dette spørgsmål inspirerede os hos Tarkett til at tage yderligere skridt i vores genanvendelsesarbejde. Resultatet blev iQ Loop - en vinylkollektion, designet af Note (design studio) og fremstillet af mindst 65 % genanvendt Tarkett-materiale, som vi har fået tilbage fra vores kunder gennem vores retursystem ReStart®.

En forudsætning for at kunne producere en kollektion med 65 % genanvendt indhold var at kunne bruge alle typer installationsaffald og gamle gulve. Dette medførte en begrænsning i, hvilke farver denne kollektion kunne få. Når man blander mange farver bliver de  - grå. Heldigvis er grå en af de mest efterspurgte farver på gulve i Norden. 

Derfor begyndte Note (design studio) at dykke ned i farven grå. Da teamet gennemgik NCS farvesystemet, opdagede de, at den grå nuance, de helst ville have, ofte manglede. De søgte de rigtige nuancer ved at blande farver og male på farveprøver, samle stykker af grå tekstil, læder og plastik og oprette et referencebibliotek, som det tekniske team på Tarketts fabrik i Ronneby skulle analysere og oversætte til farver. Arbejdet resulterede i en kollektion af syv nuancer af grå i en skala af varme, kolde og neutrale toner. 

Når vi designer et materiale, tager vi hensyn til alle faser i materialets livscyklus

For at genanvendelse skal fungere i praksis, kræves mere end bare godt materialedesign. Der kræves et fungerende kredsløb, med teknologi til at gennemføre genanvendelsen og et indsamlingssystem, der sikrer, at materialet faktisk vender tilbage. At dette var på plads, var en nødvendig forudsætning for, at vi kunne skabe iQ Loop.

Hvor kommer materialet fra?

Materialet til iQ Loop kommer fra Tarketts kunder. Gennem vores globale indsamlingsprogram, ReStart, indsamler vi både installationsaffald og gamle gulve, som vi renser for lim og spartelmasse. Vi henter og transporterer vinylgulve fra hele Norden til vores fabrik i Ronneby, hvor indholdet analyseres, males ned og bliver til råmateriale, når vi producerer nye gulve.

iQ Loop

Join the Loop

Vi håber, at genanvendelse bliver en selvfølgelighed. At meget mere materiale skal genanvendes i stedet for at blive sendt til forbrænding eller deponi. Som incitament for at genanvende i stedet for at kassere har vi valgt at tilbyde iQ Loop først og fremmest til de kunder, der bidrager med materiale gennem vores ReStart® program. Med lanceringen af den nye kollektion håber vi også at få flere til at begynde at indsamle materiale, så vi kan genanvende endnu mere. Bare join the Loop

Læs mere om iQ Loop

iQ Loop
At designe med genanvendte materialer

Hvordan et materiale ser ud og føles er en del af dets bæredygtighed.

Se kollektionen