Johannes Karlström fra Note fortæller om, hvordan det er at indrette 2020'ernes kontor

Johannes Karlström fra Note fortæller om, hvordan det er at indrette 2020'ernes kontor

Skygge, ilt, solopgang

Da designstudiet Note, som har sit kontor i Stockholm, indrettede coworking-bygningen Summit House i London, var der et rum, som fik ekstra opmærksomhed. The Recharge Room, opladningsrummet, er kun beregnet til, at man kan gå derind for at lade batterierne op. Det er minimalistisk og lyst. Der er sisaltæpper på gulvet, og en lysinstallation fylder rummet med et fredfyldt lys.

Rummet er ikke en kontrast til, men derimod en forlængelse af en kontorbygning, der har til formål at fremme arbejdseffektiviteten. Det er en verden, der er inspireret af 1920'ernes stil Swedish Grace, hvor man sænker stemmen, tager imod sine telefonsamtaler bag mønstret glas og er i tæt kontakt med ægte træ, mønstrede sten og grønne blade. Alligevel fik man idéen til at skabe et rum, der udelukkende var beregnet til ro. 

Opladningsrummet er en detalje, men alligevel er kendetegnende for Notes idé om, hvad en arbejdsplads kan være.
— Ingen af os kan lide konventionelle kontorer med et hav af skriveborde og en ensporet søgen efter præstation, siger Johannes Karlström, indretningsarkitekt og medstifter af Note. 
— Vi vil i højere grad have følelsen af at sidde i en hotellobby eller på en yndlingscafé. Men det er forskelligt, hvad mennesker kan lide og har brug for. Det er grundlæggende, at der bliver taget lige så stort hensyn til de mentale aspekter som de fysiske.

Ingen af os kan lide konventionelle kontorer med ethav af skriveborde og en ensporet søgen efter præstation.
Vi er i højere grad ude efter følelsen af at sidde i en hotellobby eller på en yndlingscafé.

Hvilken udvikling har vi set i forbindelse med arbejdspladser de seneste år?

— Dem, der indretter arbejdsmiljøer, er ofte gode til at tage sig af de fysiske aspekter: Den rigtige højde på skrivebordet, god akustik, tilstrækkeligt med lys. Vi har også bevæget os i retning af en udvikling af arbejdspladser, som fremmer fysisk aktivitet. Man bygger træningslokaler og fleksible skriveborde, hvor du kan stå og arbejde. Lige nu ser vi mange aktivitetsbaserede kontorer med fx et specielt bord til stand up-møder. Og det er et fint udgangspunkt. Men de mentale aspekter er mindst lige så vigtige. Hvis man arbejder på kontor, har hjernen brug for hvile en gang imellem.


Hvad er det, der er så mentalt hårdt ved kontorarbejde? 

— Dagens arbejdsliv består i stor udstrækning af abstrakte arbejdsopgaver, som kræver meget af ens hjerne, men hvor man ser få målbare resultater. Og alt skal ske hurtigt. Man kan nemt komme til at sidde med en konstant fornemmelse af stress, som er svær at gøre noget ved, fordi “truslen” er så diffus.  

Hvordan kan man som designer eller arkitekt modvirke dette?  

— Ved hjælp af varierende sanseindtryk. Forskellige typer materiale, som møder fingerspidserne, sender signaler til hjernen om, at det her er virkelighed. De hjælper med andre ord en med at bevare forankringen i virkeligheden. På mange kontorer mangler der i høj grad stimuli. Hjernen bliver skør af det. Der er totalt lys overalt. Ingen skygger. En gentagelse af det samme landskab med skrivebord, stol og skærm. Helt døde steder. Sammenlign det, der sker mentalt i sådan et miljø, med fx oplevelsen af at gå en tur i skoven. 

Bare det at variere forskellige lysmængder kan gøre en stor forskel. I dag er det almindeligt, at kontorlokaler har fliser i loftet med en jævn og maksimal belysning. Det stimulerer kroppens hormoner til fuld vågenhed hele dagen. Vi er ikke så overbeviste om, at det er godt. Der kan være behov for pladser med et mere varieret, skiftende lys, som efterligner den følelse, man får, når man går og sætter sig i skyggen af et træ et øjeblik. 

I vores nuværende projekt er der et "xygen room”, som er et rum, hvor man går hen for at trække vejret. Det er et rum fyldt af planter på forskellige niveauer. Et lyst rum med flisebelagte vægge i forbindelse med tagterrassen.

Hvordan har pandemien påvirket virksomheders prioritering af medarbejdernes mentale sundhed?

— Det store problem med hjemmearbejde har jo vist sig at være det mentale. At mennesker føler sig isolerede og mangler arbejdspladsen som socialt knudepunkt. 

Arbejdspladsens rolle er under forandring, og den kommer i langt højere grad til at handle om at være et sted, hvor mennesker kommer for at opnå trivsel og udveksle idéer og erfaringer, hvilket i bedste fald får dem til at føle sig stolte over deres tilknytning. Alle disse aspekter hænger sammen.

En anden observation af pandemiens effekt er, at virksomheder måske ikke går tilbage til at samle hele arbejdsstyrken på et hovedkontor, men vælger at skabe flere mindre områder.

Hvilken modstand er der til sanseligt interessante og hyggelige arbejdspladser?

— De åbne kontorer er pladsbesparende. Behovet for hurtigt at kunne skalere antallet af arbejdspladser op eller ned er en af årsagerne til deres eksistens. Her har coworking-kontorerne jo vist sig at være vigtige alternativer eller supplementer. 

Naturligvis koster det mere at bygge et kontor med fokus på godt design. Dette er en beregning, som alle er nødt til at foretage. Men der er jo også omkostninger i forbindelse med rekruttering, nedsat produktivitet og sygemeldinger. Og selvfølgelig kan der være arbejdspladser, hvor man ikke vil sidde i en sofa med sin laptop, når chefen går forbi, fordi det kan se ud, som om man ikke arbejder. Men jeg vil sige, at behovet for at tjekke sociale medier og andre ting, snarere er større i ensformige miljøer. 

I et andet rum er det helt mørkt bortset fra en lampe med et solopgangslignende skær, som går fra gult til rødt. 
Tanken er, at man skal kunne gå herind og lukke øjnene. 

Jeres opladningsrum er et eksempel på indretning, der specifikt fremmer menneskers mentale sundhed. Har du andre eksempler?

— I vores nuværende projekt for samme kunde er der et "oxygen room”, som er et rum, man går ind i for at trække vejret. Det er et rum fyldt med planter på forskellige niveauer. Et lyst rum med flisevægge i forbindelse med tagterrassen. Der er små trapper, hvor man kan sidde, og hvor man kan arbejde, hvis man har lyst. En vinterhave på arbejdet. 

I et andet rum er det helt mørkt bortset fra en lampe med et solopgangslignende skær, som går fra gult til rødt. Tanken er, at man skal kunne gå herind og lukke øjnene. 

Du kunne også være interesseret i:

Sådan skaber du et godt arbejdsmiljø
Sådan skaber du et godt arbejdsmiljø

Et godt arbejdsmiljø kræver et helhedsfokus på såvel det fysiske rum, som hvordan det skal bruges.