Paimio Sanatorium

Paimio Sanatorium

2022 | Paimio, Finland

Billedgalleri

Paimio Sanatorium blev bygget i 1933 i den finske by Paimio og blev et banebrydende eksempel på, hvordan arkitektur og design kan fremskynde helbredelsesprocessen og give patienter en mere human oplevelse af deres pleje.

Da sanatoriet lukkede i 1960'erne, blev det først bygget om til sygehus og derefter til rehabiliteringscenter. Siden 2020 har processen med at skrælle hospitalet væk og bringe Alvar Aaltos oprindelige bygning frem. Hver eneste detalje i sanatoriet blev skabt ud fra et holistisk syn på, hvad der kræves for at gøre et menneske rask. Indretning, møbler, belysning, håndvaske, spytkopper – alt sammen designet af Alvar og Aino Aalto med patientens behov i centrum. 

Selv om en del af møblerne blev auktioneret væk under sanatoriets tidligere transformationer, var der meget af den oprindelige indretning tilbage. Firs senge, de berømte Paimio- lænestol (der stadig produceres af Arktek), de støjsvage håndvaske. 

Sanatoriet havde linoleumsgulve i alle rum – et naturligt materiale, som blev valgt på grund af dets harmoniske udtryk og hygiejne. Nu har vi genskabt både æstetik og funktion med et nyt linoleumsgulv, Tarketts Veneto (2,5 mm i farverne Graphite og Smoke), som ligner Aino og Alvar Aaltos original og opfylder deres vision om bæredygtighed.

Da patienterne boede her i tre år i gennemsnit, var der en række fællesarealer. Kultur var et vigtigt element. Ægteparret Aalto var overbevist om, at mennesker havde brug for kulturel næring. Kantinen i sanatoriet fungerede fx også som biografsal. Her har vi i samarbejde med Tarkett valgt et støjsvagt blødt linoleumsgulv som lignede det originale gulv.

I dag har vi gjort sanatoriet til et sted, hvor der kan afholdes møder, kurser og workshops for mennesker, der arbejder med bæredygtighed, materialer og design. Om sommeren holder vi åbent for alle besøgende, der kan komme her for at spise, overnatte og få guidede rundvisninger i bygningerne. Koncerter og events arranges også på sanatoriet.

 


 

Anbefalet kollektion

Om

En pioner indenfor helsefremmende arkitektur åbner igen.

Segment