Genanvendelse af gamle tæppefliser

Genanvendelse af gamle tæppefliser

Genanvendelse af tæppefliser

Takket være ny teknologi, som er udviklet af Tarkett i tæt samarbejde med Aquafil, åbnes muligheden for genanvendelse af op mod halvdelen af de ca. 700.000 m2 tæppefliser, der hvert år lægges i Danmark. Det nye ReStart-program for tæppefliser betyder en potentiel klimabesparelse på ca. 2.000 tons CO2 årligt. 

Dag Duberg, nordisk bæredygtighedschef i Tarkett, fortæller: 

Tarkett er fast besluttet på at være med til at fremme omstillingen til et klimaneutralt samfund. Det at kunne udvide genanvendelsen af gulve i Norden til også at omfatte tæppefliser er et vigtigt skridt i arbejdet for at realisere en cirkulær økonomi for gulve, og vi er stolte af at være pionerer på dette område.

For hver kvadratmeter tæppefliser, der genanvendes, opnås en klimabesparelse på ca. 6 kg CO2, og er det samtidig et gulv med EcoBase-bagside, så stiger besparelsen til ca. 8 kg CO2.

Hvordan fungerer det?

Tarkett har udviklet en ny teknik i samarbejde med Aquafil, som gør ®det muligt at adskille garnet fra resten af tæppeflisen. Aquafil kan derefter fremstille ECONYL®-garn, som består af 100 % genanvendt materiale, som igen kan anvendes til nye tæppefliser. Derudover kan Tarketts EcoBase-bagside genanvendes. De er udviklet til genanvendelse og har været på markedet i flere år.

Hvilke tæppefliser kan genanvendes?

  • Tæppefliser af løkkevarer og med PA6-garn i størrelserne 48 x 48 og 50 x 50 cm, uanset producent og bagside.

Hvad tager vi ikke imod?

  • Tæppefliser med andre garnkvaliteter end PA6 (f.eks. PA66, uld, polyester osv.)
  • Tæppefliser opskåret luv
  • Beskadigede fliser og installationsspild
  • Banevarer
  • Knivblade, svejsetråd, emballage og andet affald.

Hvordan kommer jeg i gang?

  • Kontakt en sælger hos Tarkett eller vores Kundeservice i god tid, inden materialet skal fjernes.
  • En uddannet gulvtekniker eller sælger fra Tarkett foretager en forundersøgelse med særligt testudstyr for at sikre materialets fiberkvalitet. Besked om eventuel mulighed for genanvendelse kan gives på stedet.
  • I forbindelse med forundersøgelsen udfylder den ansvarlige sælger eller tekniker en formular med information om projektet, som sendes til Tarketts Kundeservice.
  • Fliserne håndteres og pakkes i henhold til vores instruktioner på specielle lastpaller (art.nr. SAP-nr.: 1250999), som bestilles hos Tarketts kundeservice. Det pakkede materiale skal beskyttes mod fugt/vand.
  • Tid og sted for afhentning af materialet koordineres af Tarketts Kundeservice, og den ansvarlige for udrivningen på projektet.
  • Tæppefliserne sendes direkte til Tarketts anlæg i Holland eller via Sverige, hvor de pakkes om for en mere effektiv transport. 
  • I Holland separeres garnet fra bagsiden med den nye teknik. Garnet bliver sendt til vores samarbejdspartner Aquafil, som bearbejder det og fremstiller nyt ECONYL®-garn.
  • Tarketts EcoBase-bagside genanvendes til en ny bagside, og andre bagsider anvendes som energi i cementindustrien
  • Tarkett kan udstede et certifikat på mængden af indsamlet materiale, mængden af råmateriale og den CO2-besparelse, som genanvendelsen har betydet.

Vil du vide mere?

Kontakt din sælger hos Tarkett eller vores Kundeservice på +45 43 90 60 11 for at få mere information om, hvordan ReStart for tæppefliser fungerer.
For mere information om beregninger af udledninger ved genanvendelse kan du kontakte:

Dag Duberg, nordisk bæredygtighedschef: +46 70 300 19 12, dag.duberg@tarkett.com.
Nils Säving, miljøspecialist: +46 8 625 19 74, nils.saving@tarkett.com.

Du kunne også være interesseret i:

Genanvendelse af gulve - Tarkett ReStart
Tarkett ReStart®

Tarketts ReStart-program er cirkulær økonomi i praksis. Vi indsamler installationsspild og gamle gulve i hele landet og transporterer det til vores anlæg, hvor det genanvendes som råvare i nye gulve.

Hvilke tæppefliser kan genanvendes, og hvordan fungerer det?
Hvilke tæppefliser kan genanvendes, og hvordan fungerer det?

Nu åbnes muligheden for genanvendelse af op mod halvdelen af de ca. 700.000 m2 tæppefliser, der hvert år lægges i Danmark.