Vi tror på en cirkulær økonomi,

Hvad er cirkulær økonomi?

Og hvorfor er det vigtigt?

Hvad er cirkulær økonomi, og hvorfor er det vigtigt?

Cirkulær økonomi er en økonomisk model, som bygger på et kredsløb snarere end en lineær proces, og hvor økonomisk vækst kan ske, uden at vi udpiner jordens ressourcer. 

Det handler om, at virksomheder, organisationer og samfund skal skabe produkter, tjenester og forretningsmodeller, der er bæredygtige på lang sigt, og hvor affald ikke længere er en del af systemet. Ressourcer skal genskabes og genanvendes med en så høj værdi som muligt, og så længe som muligt i en biologisk eller teknisk cyklus. 

Cirkulær økonomi – i praksis

Tarkett har haft cirkulær økonomi som ledestjerne siden 2011. Vi arbejder i dag med at lukke kredsløb i alle dele af vores virksomhed ved fx at recirkulere procesvand og genanvende produktionsspild på vores fabrikker, indsamle og genanvende installationsspild og gamle gulve fra vores kunder samt anvende spild fra andre brancher som råvare til nye produkter. 

Cirkulær økonomi handler om at designe processer og produkter med hele livscyklussen for øje og samtidig tage hensyn til de efterfølgende cyklusser. At lykkes med dette kræver samarbejde og innovation mellem brancher og over landegrænser. Hos Tarkett arbejder vi med omstillingen til en cirkulær økonomi gennem en række forskellige projekter, som fører brugte materialer tilbage til kredsløbet:

  • Med vores indsamlingsprogram ReStart® tager vi både spild fra nye gulvinstallationer og gamle, afmonterede gulve retur og genanvender materialet.
  • EcoNyl-fibrene i vores tæppefliser kommer fra Aquafil, som genanvender gamle fiskenet og andet spildmateriale af polyamid. 
  • Fyldemidlet i vores tæppefliser består af kalk, som er et affaldsprodukt fra lokale vandværker i Holland. 
  • Vi producerer gulve med PVB som den vigtigste bestanddel – et materiale, som vores partner i Italien udvinder fra skrottede bilruder.
  • Vi er overbeviste om, at cirkulær økonomi er den rigtige strategi for at spare på jordens ressourcer, mindske mængden af affald og hjælpe med at bremse den globale opvarmning. 

 

Det indebærer, at vi bruger mange ressourcer på at udvikle produkter til cirkularitet, men også på at udvikle teknikker til at identificere, håndtere og bearbejde installationsspild og gamle gulve for derefter at anvende det som råvare i nye gulve.

Du kunne også være interesseret i:

Genanvendelse af gulve - Tarkett ReStart
Tarkett ReStart®

Tarketts ReStart-program er cirkulær økonomi i praksis. Vi indsamler installationsspild og gamle gulve i hele landet og transporterer det til vores anlæg, hvor det genanvendes som råvare i nye gulve.

iQ Surface - et genanvendeligt vinylgulv
Circular Collection

Circular Collection omfatter alle de produkter, som vi i dag kan indsamle via vores ReStart-program, og hvor det indsamlede materiale genanvendes som råvarer i nye gulve.