Læs om, hvordan vores nye homogene kollektion iQ Surface blev skabt.

Læs om, hvordan vores nye homogene kollektion iQ Surface blev skabt.

Den nye kollektion iQ Surface er udviklet i samarbejde med Tarketts designer og Note Design Studio

Bæredygtigt, fleksibelt og inspirerende - her er Tarketts nye homogene iQ-kollektion. IQ Surface åbner et uendeligt landskab af ekspressive farver og kreative muligheder - ikke kun for gulve, men også til vægge og møbler. Dette er historien om iQ Surface, en innovativ Tarkett kollektion og om Formations, en spektakulær installation som vises under Milano Design Week.

Arbejdsprocessen med designet iQ Surface

For mange besøgende handler designugen primært om dialog og samtale - mellem ligesindede, kolleger eller gennem historier skabt mellem designkoncepter og deres publikum.

Milano Design Week er et kreativt mødested og et fantastisk udgangspunkt for nye ideer, samarbejder og projekter for mennesker interesseret i design fra hele verden. Derfor lancerer vi iQ Surface her. Vores udstillings Formations finder sted i den prestigefyldte Centro Filologico Milanese bygning - en af de ældste centre for forskning og studie om sprog. Et perfekt sted at udforske de unikke former for visuel kommunikation, som IQ Surface står for.

Milano Design Week er en "must" oplevelse for design og arkitektur entusiaster fra hele verden.

Under Milano Design Week 2019 lancerer vi den nye Tarkett iQ Surface, et designsamarbejde med den svenske Design Studio Note. Kollektionen får den som betragter vinylgulvet til at se det fra et helt nyt perspektiv. Sammensætningen af farver og nuancer har været udgangspunktet for arbejdet. I et naturligt skridt i retning af en mere moderne farvepalet har Note skabt fem temaer baseret på forskellige farvegrupper:
Contrast, Rouge, Sober, Dimmed og Vivid. I kombination med den innovative anvendelse af farvede svejsetråde som accenter skaber kollektionen nye anvendelsesområder for homogene materialer i design og arkitektur

Lancering af nyheden iQ Surface

Samarbejdet mellem Tarkett og Note startede i forbindelse med arbejdet med vores installation på Stockholm Furniture Fair 2018. Tarkett's ensartede homogene gulv blev vist på en helt ny måde, hvor funktion, farve og form fik lige meget plads – præcis som det er tilfældet med iQ Surface nu.

IQ Surface er den kreative destination for en 50-årig produktrejse af et materiale, der er populært og brugt af millioner af mennesker. Det er et solidt materiale, hvor funktion og design får lige meget plads i kollektionen.

Som materiale er Tarketts iQ-kollektioner teknisk avancerede med høj slidstyrke, fleksible og meget nemme at vedligeholde. Derudover skaber det æstetiske design endeløse muligheder for en designer eller indretningsarkitekt. Fordelen ved Tarketts homogene materiale er, at du både kan få funktion og flot design.

Oprindelsen af denne kollektionen

Nedslidte vinylgulve udgør en enorm potentiel råmateriale ressource. Hidtil har denne ressource ikke været genanvendt på grund af bl.a. vanskelighederne med at adskille lim og kit fra gamle gulve.

I februar 2019 præsenterede Tarkett en ny innovation, der er blevet udviklet og forsket i i Sverige, og som gør det muligt at genbruge tusindvis af tons gamle vinylgulve*. Den nye teknologi betyder, at homogene vinylgulve kan rengøres for lim og kit rester og genanvendes til råmateriale af samme kvalitet som vinyl fremstillet af uorganisk råmateriale.

Et installeret iQ Surface gulv eller vægmateriale kan altså tages tilbage og genanvendes, når det bliver slidt. Dette er et vigtigt skridt i retning af et cirkulært og fossilt samfund.

*Gulve fra 2011 og fremefter.

Innovation af bæredygtighed muliggør genbrug af vinylgulve

Mange ser iQ-kollektionen som et designmateriale, mens andre ser det funktionelt materiale. Dette er et af udgangspunkterne for iQ Surface's opkomst. Nu kan alle, der arbejder og bruger denne kollektion få begge dele pga. materialets mange fordele.

Det er vigtigt altid at anerkende, at det er én ting at have et smukt gulv, men i den grad også vigtigt at gulvet skal kunne fungere i virkeligheden. En hospitalsgang kan aldrig rigtig lukkes helt ned, og en skole eller ældrebolig må altid være tilgængelig.


Kendskabet til resultatet af arbejdet med IQ Surface, opmuntrede os til modige farvevalg i kollektionen. Materialet bruges i dag i mange miljøer, hvor farvevalget virkelig kan bidrage til folks velbefindende. For projekter inden for sundhedspleje og uddannelse kan interiørdesignere få chancen for at skabe en rig erfaring med en klar identitet og karakter. Det føles virkelig som en spændende mulighed.

- Charlotte Ackemar på Note.


Fra et teknisk synspunkt hører iQ Surface til en særlig familie af Tarkett-produkter. Materialet er meget let at vedligeholde, er slidstærkt og fastholder sit udseende, uanset hvor meget slid det er udsat for.

- Per Sternegård, produktchef for iQ hos Tarkett.
 

iQ Surface - æstetisk og funktionelt design

Note Design Studio så tidligt de kreative muligheder med Tarketts iQ-kollektioner og vidste, hvor godt de stod i forhold til andre materialer.
Den efterfølgende diskussion om materialets tekniske og æstetiske egenskaber førte til iQ Surface. Hver farvegruppe har neutrale og basistoner som et fundament, hvilket gør kollektionen ideel til forskellige typer af arkitektoniske interiøropgaver. Hver farvegruppe i samme familie kan let kombineres med andre referencer. IQ Surface er ikke kun beregnet til at kunne anvendes på gulve, men skal ses som et alsidigt designmateriale.

En af udfordringerne med denne kollektion var at få designere til at opdage og forstå alsidigheden, og samtidig at se hvordan den kan bruges i nye sammenhænge som på vægge og møbler. Vi vil at materialet skal være med til at udfordre, og få os til at tænke på nye overflader, ikke kun gulve.

- Florian Bougault, EMEA kunstdirektør, Tarkett.

Fem smukke farvegrupper hvor nuancer, toner og materialer er specielt designet til at passe til design og arkitektur. Kollektionen præsenteres for første gang i installationen Formationerne på Milano Design Week.

Med iQ Surface præsenterer vi en helt ny måde at tænke design på. IQ Surface lanceres i Danmark i juni. Kontakt din Tarkett-repræsentant for yderligere information.
 

Relaterede artikler

Hos Tarkett taler vi ikke længere om produkternes ”end of life”, men blot om deres ”end of use”.
Genanvendt

Hos Tarkett taler vi ikke længere om produkternes ”end of life”, men blot om deres ”end of use”.

Holdbarhedsbillede - Tarkett
Vores bæredygtighedsarbejde –"Doing good. Together."

Vi vil gerne gøre tingene godt: Gulve, som opfylder en funktion, som er smukke at se på, og som samtidig er gode for miljøet og for os mennesker.

Hvad er cirkulær økonomi, og hvorfor er det vigtigt?
Hvad er cirkulær økonomi?

Vi tror på en cirkulær økonomi, hvor produkterne har en lang levetid, kan repareres og vedligeholdes effektivt. Læs mere her om hvordan vi arbejder mod det.