Plejeboligen Slottet Falun

Plejeboligen Slottet Falun

2021 | Falun, Sverige

Billedgalleri

Da Falu Kommune og Sweco Architects byggede Slottet, lyttede de til plejepersonalets erfaringer. Resultatet er en plejebolig for demente, der tager hensyn til menneskets behov for både skønhed og fællesskab. 

Der ligger en særlig udfordring i at skabe miljøer til mennesker med demens. Det er en sygdom, som ofte er kombineret med andre lidelser, og som på sigt kræver en plejebolig.

Plejeboligens faciliteter er skabt til at være både hygiejniske og sikre, men et menneske med hukommelsesbesvær har stadig mange af sine tidligere behov. For eksempel behov for at føle fællesskab, opleve skønhed og nyde naturen.

For mange mennesker er følelsen af selvstændighed og integritet afgørende for at kunne trives. Bevægelse er vigtigt for alle – både for helbredet generelt og for at bremse demensens udvikling. Men hvordan skaber man disse oplevelser i et beskyttet miljø? 

Væk med følelsen af gang

Gangen er et af de områder, som let får plejeboliger til at minde om en institution eller et hotel i stedet for et hjem. I plejeboligen Slottet i Falun har man tryllet oplevelsen af gang væk ved ikke at placere lejlighederne lige over for hinanden.

Når beboerne åbner døren fra deres lejlighed, ser de ikke en lukket dør, men hvad der sker i fx gården, fællesrummet og køkkenet. Lave vinduer i lejlighederne giver dem udsigt til by og natur – også fra sengen.

Fællesskab og natur i fokus

Køkkenet er fælles, men hver lejlighed har også et tekøkken. Bygningen ligger i Bojsenburg, som er en central bydel, der giver beboerne udsigt til byens bevægelse og liv, skoler og daginstitutioner. Både beliggenhed og planløsning er dermed tilpasset efter, at ingen skal føle sig alene. 

Kunsten på væggene er nøje udvalgt for ikke at forstyrre eller forvirre mennesker med demens. Uden for bygningen er der et skovområde, som beboerne nemt kan komme ud i. Inde i gården har man planer om, at der skal være drivhuse og grønne planter. Hver etage har sin egen altan, og i bygningen er der en fælles spaafdeling.

At opmuntre til bevægelse og selvstændighed handler om at skabe miljøer, som er både stimulerende og sikre. 

Personalet er nøglen til succes

– Pleje- og ældreboliger udformes med tanke på ro, tryghed, harmoni, overskuelighed og orienterbarhed, siger Ann-Birgitt Andersson, arkitekt hos Sweco Architects, som står bag Slottet og mange andre pleje- og ældreboliger. Nøglen til succes har været at inkludere personalets erfaringer og forstå deres hverdag.

Husets fire etager har fået hver sin farve, så beboerne nemt kan orientere sig. Vinduer fra personalets arbejdsrum giver de ansatte overblik over opholdsstuerne, selv når de sidder med administrative opgaver.

Materialevalg og indeklima

Gulvene er skridsikre og lyddæmpende. I værelserne er der lagt iQ Optima akustik og på badeværelserne Granit safe T. med vægbeklædningen Wallgard på væggene.  

– Gulvene har vi valgt, fordi de er rengøringsvenlige, bløde at falde på og samtidig nemme at rulle senge og rollatorer på. Farvemæssigt er de valgt for at skabe en rolig og ensartet følelse, siger Ann-Birgitt Andersson.

Indeluftens kvalitet er noget, der prioriteres højt i omsorgs- og plejeboliger. Den påvirkes af materialevalg og god ventilation. På Slottet er der også en affaldsskakt med affaldssug på hver etage, så man hurtigt kan komme af med alt affald.

Slottet består af 60 lejligheder. Hele bygningen, inklusive facaden, er bygget af svensk træ og udstyret med solpaneler. 
 

Anbefalede kollektioner

Om

Slottet i den svenske by Falun er en omsorgs- og plejebolig for ældre med demens, som sætter natur og menneskelig kontakt i fokus.

Designer/Arkitekt

Sweco Architects

Bygningsejer

Falu Kommune

Segment

Kategorier