Sportsgulv

Sportsgulv

Sportsgulve fra Tarkett er slidstærke og sikre for sportsudøvere

I dag stilles der stadigt højere krav til sportsgulves funktion og økonomi. Men hvad kendetegner egentlig et godt sports-gulv? Tarketts definition på et godt sportsgulv er et gulv, der nedsætter risikoen for sportsskader hos idrætsudøveren og samtidigt har høj slidstyrke og lave vedligeholdelsesudgifter i hele gulvets levetid, hvilket betyder mere for økonomien i det lange løb end indkøbsprisen.
Punktelastiske, fladeelastiske eller kombielastiske sportsgulve? Der findes flere varianter i forskellige kvaliteter inden for hver kategori. Den bedste metode til at vælge det rette sportsgulv er at lave en prioriteret liste over de vigtigste egenskaber og funktioner. 

Generelt kan man sige at:

  • Et punktelastisk sportsgulv bør først og fremmest vælges til gymnastiksale til børn fra børnehaveklasse til 6. klasse
  • Fladeelastiske sportsgulve bør vælges til gymnastiksale til børn og unge fra 7. klasse til gymnasiet samt til større sports-haller til eliteidræt
  • Kombielastiske sportsgulve har et bredere anvendelses- område og fungerer ofte godt til mindre børn og helt op til voksne brugere
     

I alle tilfælde er det en god målestok at starte med de krav, der er angivet for de respektive gulvtyper i  EN 14904.

Europastandarden EN 14904
Sportsgulve skal kunne tåle hårde stød fra idrætsudøvere og udstyr. Flere undersøgelser viser, at der er en sammen-hæng mellem dårlige sportsgulve og skader på sener, led og muskler. Dette kan undgås ved at vælge det rette gulv med udgangspunkt i den gældende Europastandard EN 14904. Heraf fremgår de forskellige krav, der stilles til forskellige typer sportsgulve. Siden april 2006 har det været et krav, at der redegøres for alle sportsgulvets egenskaber i henhold til EN 14904.

Vigtigt med ensartet elasticitet og korrekt friktion
Uelastiske sportsgulve forårsager skader på kroppen, og alt for bløde gulve giver ikke den nødvendige stabilitet og balance. De fleste, der dyrker boldsport, foretrækker et gulv med ensartet elasticitet over hele gulvfladen. Med den rette elasticitet (deformation) reduceres de kræfter, der overføres til kroppen, og dermed nedsættes risikoen for f.eks. ledskader.  Korrekt friktion er også vigtig lav friktion øger skridsikkerheden, mens alt for høj friktion øger risikoen for led- og muskelskader.

Forskellige anvendelsesområder
Valg af funktion skal opvejes mod risiciene for forskellige idrætsskader. Før man vælger sportsgulv, er det vigtigt at tage udgangspunkt i, hvad gulvet hovedsagligt skal anvendes til samt alder og vægtklasse på brugerne af gulvet, og om gulvet skal anvendes til andet end idræt, som f.eks. konferencer eller messer m.v. Når man vælger gulv, skal man altid tage udgangspunkt i gulvets primære anvendelsesområde. 

Medtag alle faktorer
For at et sportsgulv skal blive en vellykket langsigtet investering, både funktionelt og økonomisk, er det nødvendigt at tage hensyn til en række faktorer. For et gulv med høj slidstyrke og lang levetid er det vigtigere at se på den samlede omkostning (indkøbspris plus årlige udgifter til vedligeholdelse). Et gulv med en tæt, porefri overflade og korrekt friktion giver den bedste totaløkonomi i hele gulvets levetid.

Tarkett sportsgulvsgraf

Vigtigt med stabilitet og balance

Stumme sportsgulve forårsager skade på kroppen og for bløde gulve giver ikke den nødvendige stabilitet og balance. De fleste, der dyrker boldsporter, foretrækker et gulv med jævn defekt over hele gulvfladen. Korrekt afbalanceret defekt (deformation) reducerer de kræfter, der returneres til kroppen, og reducerer dermed risikoen for fx ledskader. Ligeledes er den rigtige friktion vigtig. Lav friktion øger risikoen for at glide, mens for høj friktion øger risikoen for skader på led og muskler.

Illustration af Tarketts sportgulvsudvalg

I alle tilfælde er det en god målestok at starte med de krav, der er angivet for hver gulvetype i EN 14904.

EN 14904 – europæisk standard for indendørs sportsgulve

Europastandarden EN 14904 gælder som national standard i alle de nordiske lande. Alle sportsgulve, der installeres i multi-funktionshaller (gymnastiksale på skoler og sportshaller) skal følge denne standard.

Europastandarden EN 14904 er udarbejdet for at sportsgulve skal give så gode forudsætninger for idrætsudøvelse som muligt og samtidig minimere risikoen for skader. De absolut vigtigste egenskaber for idrætsudøvelse og skaderisiko er støddæmpning, deformation, friktion og boldrefleksion. 

  • Støddæmpning: gulvets evne til at optage stød fra en person, som hopper
  • Deformation: gulvet skal have en vis elasticitet men må ikke være for blødt og samtidig tilbyde stabilitet
  • Friktion: gulvet må ikke være for glat eller for ru
  • Boldrefleksion: gulvet skal optage stød fra idrætsudøveren, samtidig med at det giver bolden et så stort opspring som muligt

Vi skræddersyr sportgulvsløsninger til dit specifikke behov

Vil du vide mere om vores sportsgulv? Læs mere på vores kollektionssider eller kontakt din Tarkett-sælger for at afklare det, du har brug for, og de forskellige muligheder, der passer bedst til dine sportsgulvebehov.

Relaterede artikler

Tarketts fladeelastiske sportsgulv
Fladeelastiske sportsgulve

Tarkett sortimentet består af både fladeelastiske træ sportsgulve og fladeelastiske sportsgulve kombineret med en linoleum eller vinylmåtte. Læs mere her.

Kombielastiske sportsgulv
Kombielastiske sportsgulv

Kombielastiske sportsgulve er velegnet til sportshaller som anvendes til såvel småbørn som voksne. Læs mere her.

Tarkett Omnisports Punktelastiske sportsgulv Omnisport
Punktelastiske sportsgulve

Punktelastiske sportsgulve er ideelle som idrætsgulv til små børn. Se mere om hvornår du bør vælge et punktelastisk sportsgulv.

Tarkett sportsgulv til bordtennis
Specialsportsgulv

Leder du efter sportsgulv til badminton, bordstennis, squash eller dans? Her kan du se vores special sportsgulvsløsninger.