Cirkulære råvarer

Cirkulære råvarer

Cirkulære råvarer

Hos Tarkett ser vi affald som en ressource. Ved at genanvende materiale kan vi bidrage til at bevare værdifulde naturressourcer, mindske affaldsbjerget og reducere udledningen af drivhusgasser. Vi tror på en cirkulær økonomi, hvor produkter har en lang levetid, kan repareres og vedligeholdes på en effektiv måde, og hvor varer og tjenester er tilpassede til en cirkulær forretningsmodel, hvor affald bliver til råvare, og industriel produktion sker uden en negativ indvirkning på vores miljø.

Eksempel på genanvendte råvarer i vores gulve:

Installationsspild bliver til nye gulve 

I 2020 indsamlede vi over 660 tons installationsspild i Norden, hvoraf ca. 560 tons var fra Tarkett-produkter. Heraf bliver størstedelen anvendt som råvare til nye Tarkett-gulve, hvilket svarer til ca. 115.000 m2 gulve. I 2021 er det vores mål at indsamle 740 tons installationsspild fra hele gulvbranchen i Norden. Derudover har vi udviklet en teknik til at rengøre gamle vinylgulve for lim og spartelmasse. Det betyder, at vi også begyndt at tage visse typer af vinylgulve tilbage og genanvende dem.

Gamle fiskenet genanvendes til nyt polyamidgarn 

De fleste af vores DESSO-tæpper er fremstillet af Econyl-garn. Det er et garn, hvor 100 % af råvaren kommer fra genanvendt materiale, fx gamle fiskenet af nylon. Det meste kommer fra indlevering/udskiftning af gamle net og produktionsspild fra brancher, som anvender nylon i deres produkter.

En del stammer også fra såkaldte spøgelsesnet, som flyder omkring i havene og skader livet i havet. Indsamlingen af gamle fiskenet sker via organisationen Healthy Seas, som Tarkett/DESSO har samarbejdet med siden 2014. Gennem vores ReStart-program til indsamling og genanvendelse af gamle tæppefliser bidrager vi nu også selv med råvarer til Econyl. Garnet separeres fra fliserne og anvendes herefter som råvare til nyt garn. 

Genanvendt kalk som fyldemiddel i EcoBase-bagsider 

Vores tæppefliser fra DESSO har en bagside, som kaldes EcoBase. Den består af genanvendelig polyolefin med et fyldemiddel af kalk, som er et restprodukt fra lokale vandværker, der blødgør deres drikkevand.
 

PVB fra skrottede forruder som råvare til vinylgulve

I forruder på biler og i sikkerhedsglas sidder der en tynd film af polymeren PVB. Tarkett har udviklet et helt nyt vinylgulv, iD Revolution, som er baseret på genanvendt PVB fra skrottede biler og sikkerhedsglas. Gulvet indeholder også en biobaseret PLA (polyaktid), som er en biobaseret polymer. Alt dette har bidraget til, at iD Revolution er det første vinylgulv, der opfylder kriterierne for det nordiske Svanemærke.
 

Du kunne også være interesseret i:

iD Revolution – lavet af genanvendt og biobaseret plast
iD Revolution – lavet af genanvendt og biobaseret plast

iD Revolution er et nyt produkt lavet af genbrugs- og biobaseret plast.

Genanvendelse af gulve - Tarkett ReStart
Tarkett ReStart®

Tarketts ReStart-program er cirkulær økonomi i praksis. Vi indsamler installationsspild og gamle gulve i hele landet og transporterer det til vores anlæg, hvor det genanvendes som råvare i nye gulve.

Tarkett lancerer indsamlingsprogram til genanvendelse af tæppefliser
Genanvendelse af gamle tæppefliser

Takket være ny teknologi, der er udviklet af Tarkett i tæt samarbejde med Aquafil, åbnes muligheden for genanvendelse af op mod halvdelen af de ca. 700.000 m2 tæppefliser, der hvert år lægges i Danmar