Ældre person som får hjælp på et plejehjem

Gulve til plejehjem

Gulve til plejehjem

Det er svært for de fleste at forlade trygheden i eget hjem, og derfor er miljøet på et plejehjem afgørende for, at vi kan ældes med værdighed. Det skal føles hjemligt, rent og pænt, men samtidig være indrettet til at håndtere aldersrelaterede gener, såsom nedsat syn, hørelse og kognitiv funktionsevne. 

Gulvet er en vigtig del af designet for at skabe velvære. Det kan skabe visuelle ledelinjer, tydeliggøre trapper eller ramper og forhindre faldulykker ved hjælp af skridhæmmende egenskaber. 

Det gulv, du vælger, påvirker også lydmiljøet. Ved at vælge et gulv, der dæmper forstyrrende lyde og støj, skaber du et rarere miljø for både beboere og personale.

På et plejehjem stilles der også store krav til hygiejnen, da beboerne har et skrøbeligt helbred og er modtagelige over for infektioner. Det er derfor vigtigt at vælge et gulv, som er let at rengøre, og som samtidig er modstandsdygtigt over for pletter og slid.  

Design på plejehjem

Gulve er en vigtig del af designet for at skabe trivsel og for at vi kan ældes på en værdig og god måde, når syn, hørelse og kognitiv evne forringes.

Taktile og visuelle ledelinjer

Ved nedsat orienteringsevne kan det være svært at finde rundt på et plejehjem. Visuelle og taktile ledelinjer kan gøre det lettere at finde hen til toilettet eller elevatoren.

Rengøring og omkostninger

Undersøgelser viser, at omkostningerne til rengøring af gulve på et plejehjem er 10 gange højere end indkøbsomkostningerne. Gulvpleje udgør over halvdelen af rengøringsbudgettet.

Hygiejne og resistens mod pletter

Vi ved, at et hygiejnisk miljø er vigtigt på plejehjem. Gulve og vægoverflader skal være modstandsdygtige over for pletter og let kunne desinficeres uden at tage skade.

Gangkomfort og rullemodstand

Gulvet på et plejehjem bør være blødt og fjedrende, så det er rart at gå på, men ikke så blødt, at det bliver svært at køre senge eller rollatorer hen over det. 

Fald- og skridrisiko

Det er let at skride på et vådt gulv, og der sker mange ulykker hvert år, især blandt ældre. Derfor findes der klare regler for at øge skridsikkerheden i primært vådrum og køkkener.

Skab kontraster på et plejecenter

Kontraster er vigtige for personer med nedsat syn og nedsat kognitiv funktionsevne, idet de forenkler deres tilværelse ved at skabe en tydeligere rumoplevelse.

Akustik

Høje lyde er forstyrrende og mindsker trivslen. Men der findes løsninger, der forbedrer både arbejds- og bomiljøet ved at dæmpe støj. En af dem er valget af gulv.

Sikre vådrum

Vandskader koster samfundet over fem milliarder kroner om året. Derfor er sikkerheden i vådrum underlagt strenge regler i byggelovgivningen. Over halvdelen af skaderne skyldes utætheder i vådrum.

Brandkrav til gulve på plejecentre

Bygningsrelementets krav til brandegenskaber til gulve og vægge afhænger af bygningens brandklasse og typen af område. Brandegenskaberne for gulv- og vægoverflader er defineret i det såkaldte Euroclass-system.

Anbefalede produkter

Homogene vinylgulve

På hospitals- og skolegange, hvor mange mennesker og meget udstyr passerer dagligt, udsættes gulvene for hårdt slid. Derfor kræves der et gulv med en lang funktionel og æstetisk holdbarhed.

Linoleumsgulve

Et linoleumsgulv er et tidløst gulv, der tager sig flot ud i enhver indretning. Linoleumsgulve er blevet anvendt til bebyggelse i omkring 150 år og bliver stadig fremstillet udelukkende af genanvendelige råmaterialer den dag i dag.

Heterogene vinylgulve

Heterogent vinylgulv er en alsidig løsning til alle typer installationer. Det fås i mange forskellige former og konstruktioner og er lige så velegnet i boligmiljøer som i meget trafikerede områder som skoler og hospitaler.

Relaterede artikler

iQ Optima billede
iQ - det bedste valg til erhvervsområder

På hospital- og skolekorridorer, hvor der er masser af mennesker og udstyr som passerer dagligt, udsættes gulvet for hård slitage.

Om esd-gulve eller elektrisk afledende gulvmaterialer
Om esd-gulve eller elektrisk afledende gulvmaterialer

Elektriske felter og ladninger opbygges i samme øjeblik genstande skilles fra eller gnides mod hinanden, fx når du går, eller når du sidder på en stol.

iQ Surface
iQ Surface åbner døren til nye kreative muligheder

Tarketts nye kollektion, iQ Surface, er et resultat af et kreativt samarbejde med svenske Note Design Studio. En inspirerende kollektion med lige vægt på funktion, form og udtryk af farver.

Tarketts VR tool for at opleve et rum som en dement person
Prøv vores VR-værktøj for at forstå demensvenligt design

Oplev vores unikke VR-værktøj, der er udviklet sammen med førende eksperter inden for demens og indkluder de 12 designprincipper for demens.

En ældre dame får stød af plejepersonalet på et plejehjem
White Paper: Design miljøer, der understøtter ældreomsorg og demens

Tarkett har i det seneste årti fokuseret på at øge kendskabet til ældre menneskers behov og udfordringer. Her kan du læse om vores anbefalinger.

Referencer - Plejehjem

Plejehjemsbolig med LVT-gulv fra Tarkett
Plejehjem får DGNB-guldcertificering

Tarkett leverer 3850 m2 genanvendeligt og ftalatfrit vinylgulv til det bæredygtige plejehjem Lærkebo i Frederikssund.