Hospital, gulv

Gulve til hospitaler

Gulvet spiller en afgørende rolle

Rummenes design og miljøet på et hospital påvirker patienternes muligheder for at komme sig hurtigere, både fysisk og psykisk. Et godt design kan bidrage til et helende patientmiljø, men også til et bedre arbejdsmiljø for personalet. Gulvet spiller en vigtig rolle for det visuelle design og kan gøre det lettere at orientere sig og finde vej. 

Det er mindst lige så vigtigt, at hospitalsgulvet har en lang række funktionelle egenskaber. Hygiejne og infektionsforebyggelse er et prioriteret område, hvilket indebærer, at gulvet bør kunne tåle snavs, være nemt at rengøre samt have en god resistens over for kemikalier og desinfektionsmidler.

Et godt hospitalsgulv skal også have en god gangkomfort, men samtidig en lav rullemodstand, leve op til kravene om brandsikkerhed og kunne håndtere statisk elektricitet. Naturligvis skal hospitalsgulve også være slidstærke og holdbare, hvilket er godt for både miljøet og økonomien. 

Sådan bliver fremtidens hospitaler – læs vores nye rapport

Med viden fra Covid19-pandemien og indsigt i fremtidens befolkningstilvækst og sundhedsudvikling ser arkitekter, ingeniører, ledere i hospitalsvæsenet og ejendomsforvaltere et akut behov for forandring, når det gælder planlægning, design og drift af vores hospitaler. Denne værdifulde viden er nu samlet i en ny rapport fra Tarkett: The Hospital of the Future: Challenges and Stake

Design til hospital- og pleje lokaler

Den rumlige udformning og miljøet på et hospital påvirker patienternes muligheder for at komme sig, både fysisk og psykisk. Læs mere om hvordan gulv og desgin kan bidrage til et helende miljø.

Taktile og visuelle ledelinjer på hospital

Taktile og visuelle ledelinjer hjælper personer med nedsat syn eller orienteringsevne at finde frem til strategiske målpunkter, såsom entré- og elevatordøre, receptionsdiske, toiletter med mere.

Rengøringsøkonomi

Undersøgelser viser, at rengøringsomkostningerne for et hospitalsgulv er 10 gange højere end indkøbsomkostningerne. Gulvpleje udgør over halvdelen af rengøringsbudgettet. Læs mere om, hvordan du kan reducere rengøringsomkostningerne.

Statisk elektricitet og gulv

Udledning af statisk elektricitet kan være et komfortproblem, men det kan også skade følsomt teknisk udstyr og antænde brandfarlige gasser. Den rigtige gulvbelægning kan reducere risikoen for disse kvæstelser.

Skridsikkerhed på et hospital

Der sker mange flere skrid- og faldulykker inden døre end trafikulykker rundtom i landet. Derfor findes der klare regler for at øge skridsikkerheden i fortrinsvis vådrum og køkkener.

Hygiejne og pletresistens

En overflade, som er tæt og plan, og som tåler rengøringskemikalier, skaber forudsætningen for et hygiejnisk miljø. Plet- og kemikalieresistens er vigtigt, både ud fra en hygiejnisk og æstetisk synsvinkel.

Lydmiljø

Valg af det rette gulv kan reducere støjniveauet og forbedre arbejds- og plejemiljøet for personale og patienter. I Bygningsreglementet er de påkrævede niveauer inddelt efter fire forskellige lydklasser, A, B, C & D.

Gangkomfort og rullemodstand

Et moderat blødt og fjedrende gulv giver en god gangkomfort. Et blødt gulv har samtidigt en høj stødabsorbering, hvilket medfører, at hospitalssenge og -vogne synker ned i gulvet og bliver svære at køre rundt med.

Kontrastmarkeringer

Kontrastmarkeringer (afvigende lysstyrke imod omgivende overflader) forenkler tilværelsen for svagtseende og personer med hjerneskader eller udviklingsforstyrrelser, idet de skaber en tydeligere rumopfattelse.

Renrum i følsomme og teknisk krævende områder

Renrum er lukkede rum på hospitaler og laboratorier med det formål at minimere risikoen for spredning og kontaminering, hvor operationerne er ekstra følsomme og teknisk krævende.

Anbefalede produkter

Linoleumsgulve

Et linoleumsgulv er et tidløst gulv, der tager sig flot ud i enhver indretning. Linoleumsgulve er blevet anvendt til bebyggelse i omkring 150 år og bliver stadig fremstillet udelukkende af genanvendelige råmaterialer den dag i dag.

Heterogene vinylgulve

Heterogent vinylgulv er en alsidig løsning til alle typer installationer. Det fås i mange forskellige former og konstruktioner og er lige så velegnet i boligmiljøer som i meget trafikerede områder som skoler og hospitaler.

Homogene vinylgulve

På hospitalsgange og i skolekorridorer, hvor mange mennesker og meget udstyr passerer dagligt, udsættes gulvene for hårdt slid. Derfor kræves der et gulv med en lang funktionel og æstetisk holdbarhed.

Relaterede artikler

iQ Optima billede
iQ - det bedste valg til erhvervsområder

På hospital- og skolekorridorer, hvor der er masser af mennesker og udstyr som passerer dagligt, udsættes gulvet for hård slitage.

Brug af svejsetråd til at skille sig ud med iQ Surface
Brug af svejsetråd til at skille sig ud med iQ Surface

Skab fantastiske designs med iQ Surface vinylgulve kombineret med kontrastfulde svejsetråde.

iQ Surface - historien bag
iQ Surface kollektionens farvehistorier

Se iQ Surface vinylgulvsfarver som er skabt i samarbejde med Note Design Studio.

iQ Natural for mindre CO2-udslip
Ny iQ Natural – et skridt mod et fossilfrit samfund

Ny iQ Natural – Et skridt mod et fossilfrit samfund. Det første gulv skabt med bio-attribueret vinyl efter principperne om massebalance.

Referencer - Hospitaler

Reception Beroendecentrum i Stockholm
Afhængighedscenter Stockholm

Nyt LVT gulv i Afhængighedscenteret i Stockholm