Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Fornemmelsen af linoleum er, at du rører ved et naturmateriale. I moderne gulve ses både designtradition og samtidens idealer.  

Tarketts linoleum har en mat overflade, som giver materialet en naturlig og taktil følelse. Vores designere har skabt seks linoleumskollektioner ud fra en harmonisk palette med mere end hundrede farver. En arkitekt kan altså gå ud fra farver og derefter gå på opdagelse blandt mønstre og funktioner. Mønstre og farver er inspireret af naturlige elementer som løvfibre og naturlige nuancer som hør. Materialet er tilpasset både gulve og vægge og er fleksibelt nok til at skabe alle typer overflader: lige og afrundede, gulve og vægge, arkitektoniske detaljer og møbler.  

20'ernes mest glamourøse gulve

Det æstetiske udtryk og de associationer, du får med et linoleumsgulv, har delvist at gøre med tradition. Linoleum blev opfundet i 1860'erne af Frederick Walton, en engelsk producent af hår- og striglebørster, som en dag fik ideen til at bruge oxideret linolie til at skabe et vandtæt lag til sine børster. Eksperimentet resulterede i et materiale, der var lige så robust som gummi, men exceptionelt fleksibelt. Walton forstod, at det også ville fungere rigtig godt som gulvbelægning.

20'ernes mest glamourøse gulve

Linoleumsgulve blev et fænomen. Praktisk i køkkener, hvor der blev spildt vand og tabt porcelæn. Funktionelt i offentlige rum med megen trafik. Og samtidig var det smukt. Fremstillingsteknologien tillod snart mange farver og snørklede mønstre, og gulvene blev dermed eksklusive. Fantasifulde linoleumsmønstre blev monteret på børneværelser, i kunstgallerier og i gymnastiksale. Badehuse og tennisbaner blev udstyret med linoleum. Der lå linoleum på luksushotellerne og på  krydstogtskibe. Spisestuen på Titanic var indrettet med et linoleumsgulv med mønster som et persisk tæppe, og historikere mener, at også den berømte svungne trappe og området omkring saltvandsbassinet var beklædt med dette fremtidsmateriale.

Klassiske linoleumsmønstre

De klassiske mønstre, der forbindes med linoleum, opstår naturligt, når ingredienserne blandes. Tarketts linoleum fremstilles stadig efter den originale opskrift fra 1898. Kogt linolie udsættes for varm luft og forvandles til en hård og slidstærk masse med egenskaber, der minder om elastisk gummi. Massen stivner i lag på en bomuldsbagside i en proces, der ikke er helt ulig støbning af lys. Derefter blandes massen til såkaldt linoliecement ved at tilføre harpiks, korkmel, træmel og kalciumkarbonat, hvorefter blandingen smuldres til granulat. 

Marmorering – smukke hvirvler

Det mest kendte linoleumsmønster opstår, når "smulderet" blandes i fire nuancer fra lyst til mørkt og presses til en linoleumsmasse, som lægges på en bagside af jutevæv. Det er, når massen presses, at marmoreringen opstår. Marmorering er en æstetisk, men også praktisk effekt, da den maskerer snavs mellem rengøringer.

Marmorerede linoleumsgulve findes i kollektionen Veneto samt i Style Emme, hvor mønstret er blødere.

Jaspis – diskrete striber

Et andet klassisk linoleumsmønster er jaspis, et stribet mønster, som har fået sit navn efter mineralet jaspis. Dette diskret stribede mønster skabes med en anden type pres end det marmorerede.

Jaspismønsteret findes i kollektionen Style Elle.

Ensfarvet – klare farver

Hvis linoleumsmassen kun farves i én farve, får man ensfarvet linoleum. Kollektionen Etrusco består af 16 klare farver, som kan kombineres både indbyrdes og med de mønstrede kollektioner.

Ti af farverne findes desuden også i kollektionen LinoWall, som er markedets eneste linoleum, der er tilpasset vægmontering.

Udvalgte pigmenter – unikke farver

Originale er den første linoleumskollektion i verden, der er certificeret med Cradle to Cradle guld. Pigmenterne er udvalgt med henblik på godkendelse på dette niveau, og den nye overfladebehandling Essenza+ har en endnu bedre slidstyrke end xf2. (Kollektionen kan også bestilles i standardudførelse med xf2, men klassificeres da som Cradle to Cradle sølv).

Originale med Essenza+ er en del af Tarketts Circular Collection. 
 

Øvrige linoleumsmønstre

Forskellige presse- og farvekombinationer gør variationen uendelig.

Kollektionen Trentino har et mønsterbillede opbygget af tre farver – en marmoreret grundfarve, der sammen med to kontrasttoner giver designet både retning og dybde.

Relaterede artikler

Ny mat overflade og mere farve | Linoleum til gulve og vægge
Ny mat overflade og mere farve | Linoleum til gulve og vægge

Tarketts linoleumgulve bliver produceret i den lille italienske by Narni, efter original opskrift siden 1898. Materialet i opskriften består af naturlige råvarer såsom lindolie, korkmel, træmel, harpi

Gamle linoleumsgulve bliver til nye råvarer
Gamle linoleumsgulve bliver til nye råvarer

Ved hjælp af vores eget gratis indsamlingssystem ReStart Linoleum kan vi tage gamle linoleumsgulve retur og anvende dem i produktionen.

Linoleum i børnehaver, i lufthavne og på kontorer
Linoleum i børnehaver, i lufthavne og på kontorer

Tarkett linoleum fungerer i alle miljøer. De nye linoleums-kollektioner opgraderet til nye moderne standarder

Indretning med naturmaterialer
Indretning med naturmaterialer

Det unikke ved Tarketts linoleum er, at det er homogent, det består af et lag rent linoleum, som overfladebehandles og monteres på jutevæv. Ny Tarkett linoleum i bæredygtigt materiale

Kollektioner